TOP čínske doramy pre rok 2019 (I. časť)


Na konci roku som si pre vás pripravila malé okienko o seriálových novinkách pre rok 2019. Kvôli tomu, že je toho príliš veľa, som však bola nútená tento článok rozdeliť na dve časti, táto sa týka čisto historických seriálov. V TOP6 sa nachádzajú seriály, ktoré ma skutočne niečím upútali. Snažila som sa pritom dávať dokopy viac zdrojov, aby boli informácie čo najpravdivejšie, ale ak aspoň trochu viac sledujete vychádzanie seriálov v Číne, tak určite veľmi dobre viete ako to tam funguje a že stanovený dátum premiéry tej či onej doramy ešte nemusí nutne znamenať, že to tak aj skutočne bude. 

Každopádne, užite si čítanie a dúfam, že vás aspoň niečo zaujme, aby ste sa mali do nového roka na čo tešiť!


Vlk je dorama, ktorá mnohým už dlho trhá srdcia. Odkedy sa objavili prvé postery, objavil sa trailer, no ten prekliaty dátum vysielania stále nikde. Končí sa nám rok 2018, kedy sa znovu len posúvali dátumy a robili sa dohady o tom, kedy tento seriál konečne vyjde. Čínska streamovacia služba iQiyi zaradila seriál pre rok 2019, no o jeho osude stále nie je pevne rozhodnuté, kým nemáme presný dátum vysielania. Premiéra by sa mohla znovu posunúť a tak by sa nám tie už skoro dva roky od natáčania mohli ešte predĺžiť, avšak napriek tomu som optimista a verím, že si seriál konečne budeme môcť pozrieť už tento rok.
Príbeh sa odohráva na konci Dynastie Tang, kedy si Zhu Wen uzurpuje trón, zakladá Dynastiu neskoršieho Liangu a je známky ako cisár Taizu.
Ma Zhai Xing je dcérou úradníka ako dieťa sa priatelila s chlapcom, ktorý žil v horách. Jedného dňa, keď zachraňoval vlčie mláďa, spadol z útesu, no bol zachránený Zhu Wenom, ktorý ho prijal za syna a dostáva meno Zhu Youwen. O desať rokov neskôr mu je udelený titul Princ z Bo a stretáva sa so Zhai Xing, ktorá zisťuje, že napriek svojmu statusu je princ láskavý a spravodlivý. Spolu sa zaplietajú do boja o moc.

: 48 epizód, 45 min., iQiyi
: historické, wuxia, romantika, fantasy
: natáčanie ukončené 09-2017

Fei Wo Si Cun, autorka, ktorej tvorba nebude mať televíznu podobu po prvýkrát. V roku 2010 bolo po prvýkrát natočené Too late to say I love you, tento rok by sme sa mali dočkať televíznej premiéry adaptácií až dvoch jej románov: Tears in Heaven Good Bye My Princess. Príbeh vyzerá zaujímavo, avšak (ako je v poslednej dobe zvykom) bude mať tragický nádych a zrejme aj koniec. Také niečo je pre autorku vlastné, preto si treba počkať, ako sa vyfarbia herci, ktorí nie sú zas až tak známi, no práve to býva na sledovaní niekedy príjemnejšie.  
Xiao Feng je milovaná 9. princezná zo Západného Liangu, ktorá sa dostane do politického manželstva s Li Cheng Yinom, korunným princom Dynastie Tang. On už však má svoju obľúbenú konkubínu a s týmto manželstvom súhlasil len, aby získal pozíciu dediča trónu. Zisťuje sa však, že títo dvaja sa už kedysi stretli. Li Cheng Yin pod aliasom Gu Xiao Wu bol na tajnej misii dobývať západné kráľovstvo a využil Xiao Feng na dosiahnutie svojho cieľa. Potom, čo zistila pravdu, Xiao Feng skočila do rieky zabudnutia a Gu Xiao Wu/Li Cheng Yin ju z pocitu viny a možno i lásky nasledoval. Teraz sa vrátili spomienky len jej, no ich trápenie sa znovu začína.

: 55 epizód, 45 min., Youku
: historické, komédia, romantika, dráma, tragédia
: adaptácia románu od Fei Wo Si Cun : Eastern Palace
: natáčanie ukončené 04-2018

Legenda o Bielom hadovi sa považuje za jednu zo štyroch najväčších čínskych legiend z folklóru, ktorá bola prezentovaná už v mnohých operách, filmoch či televíznych seriáloch. Len nedávno nám končil seriál The Destiny of White Snake (23.7.2018), ktorý tiež vyšiel na iQiyi, a už začiatkom roku 2019 by sme sa mali pripraviť na nové spracovanie. Úprimne povedané, predchádzajúci seriál som nevidela len z toho dôvodu, že sa mi absolútne nepáčil hlavný herec (herec pekný, ale jeho historická transformácia s tým vysokým čelom – des! otras!), no to u tejto adaptácie nehrozí, takže sa na to konečne teším!
Príbeh teda rozpráva o láske medzi nesmrteľným a človekom. Odohráva sa v Hangzhou, hlavnom meste Južného Songu, kde sa 1000-ročný hadí duch premieňa na krásnu ženu a zamiluje sa do mladého muža, ktorý sa chce stať buddhistickým mníchom.

: 36 epizód, 45 min., iQiyi
: historické, fantasy, romantika
: natáčanie ukončené 06-2018

Rong Le, princezná kráľovskej rodiny kráľovstva Xiqi, sa jedného dňa prebudí bez svojich spomienok. Je jej nariadené, aby si vzala Zhong Zheng Wu Youa, 7. princa susedného kráľovstva Beilin, no jej manžel ju nechce vpustiť ani do svojho panstva. Rong Le sa nemôže vrátiť domov, preto sa usadí v Beiline a otvára si čajovňu pod aliasom Manyao. Povráva sa, že rodina Qin stratila zvláštnu knihu, ktorá vraj prináša prosperitu kráľovstvám a Manyao sa vydáva na cestu k jej nájdeniu. Pritom sa stretáva s Wu Youom, zamilujú sa do seba a to bez toho, aby vedeli o svojej skutočnej identite. No sú nútení sa rozdeliť, keď jej brat Rong Qi núti, aby sa vydala za mocného generála Fu Choua.
                Poriadne zapletený dej, skúsení príťažliví herci a označené ako historická romantika – no nepozeraj to! Samozrejme, takýchto seriálov by sme mohli nájsť húf, ani strata pamäte nie je žiadna novinka. Zaujímavosťou napríklad však je, že hlavná predstaviteľka má biele vlasy či to, že seriál produkuje spoločnosť Shanghai Youhug Media, ktorá mala na starosti aj výrobu Ice Fantasy. Takže to celé môže dopadnúť proste len veľmi zle, alebo... To záleží na režisérovi. Bohužiaľ, žiadny trailer ešte nebol vydaný, preto treba odhadovať len podľa obsahu a posterov. Faktom je, že nemám príliš v láske čínske seriály, ktoré nie sú spracované podľa predlohy a majú veľa epizód, pretože to väčšinou nekončí dobre a nie všetko tam funguje tak, ako by malo. Ale pri tomto seriály sa nechám prekvapiť!

: 58 epizód, 45 min., Youhug
: historické, romantika, dráma
: natáčanie ukončené 08-2018

Veselá, romantická fantasy. Lu Zhao Yao je vodca démonického Wanlu Kultu (lit. „desaťdisíc vrahov“) a Mo Qing/Li Chen Lan je znetvorený strážca, ktorý starostlivo ukrýva svoju lásku k hrdinke za chladným zovňajškom. Potom je však vyhodená z desiatich nesmrteľných siekt a chybne verí, že v tom má prsty práve Li Chen Lan, ktorý sa ukáže, že je synom predchádzajúceho vodcu Kultu. O päť rokov neskôr, Li Chen Lan preberá pozíciu vodcu Kultu a Zhao Yao sa mu rozhodne pomstiť pomocou kultivujúcej Qin Zhi Yan, no miesto toho sa do neho pomaly zamiluje.  
                 Dej mi trochu orkajovo pripomína zatiaľ The Journey of FlowerBloody Romance, preto ma to zaujalo, avšak opäť to ponúka čosi nové. Prvé fotky k seriálu vydala spoločnosť ešte na začiatku roku 2018, no odvtedy sa zatiaľ mlčí. S veľkou pravdepodobnosťou je to však opäť seriál, ktorý môžeme očakávať v priebehu roka 2019!

: 50 epizód, 45 min., iQiyi
: akcia, romantika, wuxia, fantasy

Zrejme nikoho neprekvapuje, že sa tento seriál umiestnil na prvom mieste v zozname. Kto videl Eternal Love veľmi dobre pozná moje pocity, že sa práve na toto „pokračovanie“ teším v novom roku najviac. Keď sa ohlásilo natáčanie, bol to neuveriteľný darček. Ešte lepšie na ňom bolo, keď sa potvrdili pôvodní hlavní herci: Dilraba Dilmurat ako Bai Feng Jiu & Vengo Gao ako Dong Hua. Potom som už len netrpezlivo čakala, kedy sa objavia prvé postery či nejaké videá k deju alebo z natáčania. Doposiaľ zatiaľ nie je jasný dátum premiéry, no s najväčšou pravdepodobnosťou by to malo byť skutočne v tomto roku!
Pre koho je táto infoška nová, tu je niečo k obsahu: Seriál zobrazuje milostný príbeh Bai Feng Jiu a Dong Hua Dijuna, ktorý sa odohráva počas 2000 rokov. Feng Jiu je rozmaznávanou kráľovnou Qing Qiu, je detinská, no i veľmi statočná. Jedného dňa na ňu v horách zaútočí šelma, avšak prichádza bývalý Nebeský cisár Dong Hua, ktorý ju zachráni. Aby mu splatila tento dlh, nasleduje ho, keď ide bojovať proti povstaleckému Pánovi démonov. Feng Jiu však čoskoro zisťuje, že sa zamilovala, ale Dong Hua už dávno zabudol, čo je to láska. Aby ju udržal v bezpečí, posiela ju do smrteľnej ríše spolu so strážcom, ktorý však náhle umiera. Kým sa snaží nájsť nesmrteľné ovocie, ktoré by ju mohlo znovuzrodiť, Feng Jiu vstupuje do chrámu Princeznej démonov.

: 60 epizód, 45 min., JayneStars, Zhejiang Television
: historické, wuxia, romantika, fantasy
: adaptácia románu od Tang Qi Gong Zi, ktorý vyšiel v mandarínčine v roku 2013
: natáčanie ukončené 11-2018

The Gods – historická fantasy o verbovaní ľudí, aby sa stali bohmi. Novoland: Eagle Flag – o láske, boji a malej skupinke, ktorá stojí proti sprisahaniu. The Fated General – nehorázne dlhý historický seriál (92) o hrdinských bojoch generála v nepriaznivých časoch, ktorého len príprava trvala 7 rokov. The Love of Hypnosis – podľa čínskej manhuy príbeh o záhadnej žene a voňavkách s nadprirodzenou schopnosťou uzdravovať zlomené srdcia. The Great Craftsman – Yang Mi a Wallace Huo sa budú snažiť niečo postaviť v turbulentných časoch začiatkom 20. storočia. Handsome Siblings o bojovníkoch a dvoch ženách, ktoré sa zamilujú do jedného muža. Lascivious Lady – o Lin Luo Jing, ktorá cestuje časom, zastáva rôzne funkcie a musí porážať hrdinov, aby sa dostala na ďalšiu úroveň v hre.

The Snow Queen – V Severnom kráľovstve získalo mladé dievča titul Snow Queen pre svoju vášeň v boji v epickej vojne o prežití krajiny a tragickej romantike. Dych berúce plagáty ešte z roku 2016, avšak jeden obrovský zádrhel! JSTV ktorá sa konečne rozhodla odvysielať 6 epizód od 30. mája 2018
následne seriál z neznámych príčin stopla a stiahla z internetu. Chvíľu na to sa diskutovalo aj o tom, že výrobcovia diskutujú s potencionálnymi kupcami o predaji práv, no odvtedy sa po akýchkoľvek ďalších informáciách proste zľahla zem. The Snow Queen je zatiaľ jeden z tých skvelých prípadov, ako by sa biznis rozhodne nemal robiť!!


Dúfam, že ste to zvládli až do konca a našli svojho obľúbenca alebo ste len krútili hlavami? Ak je niečo, na čo sa skutočne tešíte a neobjavilo sa to tu, dajte mi vedieť do komentárov, veľmi rada sa dozviem o niečom ďalšom.
A možno som o tom aj počula, no nezaradila to sem pretože, pochopiteľne, prebrať úplne všetko by bolo nemožné. Pre zaujímavosť, len samotná streamovacia služba iQiyi, ktorá tu bola už toľkokrát spomínaná, ku koncu roka pri svojej výročnej konferencii v Šanghaji s názvom iQiyi iJoy oznámila, že pre rok 2019 má pripravených približne 200 programov (seriálov, relácií, komiksov, živých vysielaní a pod.), na ktoré sa môžu ľudia tešiť v ďalšom roku. Zároveň bolo ohlásených takmer 30 seriálov, ktoré (sú natočené alebo sa len natáčajú) budú v tomto roku odvysielané. Napriek tomu, že ide o najväčšiu streamovaciu spoločnosť v Číne, viete si predstaviť, koľko tých seriálov musí byť pri celkovom zrátaní od všetkých spoločností za celý rok?


Zdroje: mydramalist.com, youtube.com, wikipedia.org, forums.soompi.com [Upcoming Mainland WebDrama 2018], dramapanda.com, cfen.si, jolecole.blogspot.com, chinesedrama.info

Shiho

8 komentárov:

  1. Milá Shiho,seriáli The Wolf a The Snow Queen čakám aj Ja,dúfam že nesklamú..ďakujem za všetky titulky za rok 2018 a prajem všetko dobré v Novom roku 2019.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne a nápodobne želám len to najlepšie do roku 2019. A snáď sa dočkáme aj oboch seriálov. :)

      Odstrániť
  2. Čože? Pillow book bude tento rok a s pôvodnými hercami? Ani nevieš, ako veľmi ma táto tvoja správa potešila! Na to sa nesmierne teším. Hned si to píšem do diára, aby som na to nezabudla. Tých dvoch spolu som milovala, takže toto pokračko bude super. A ešte ma zaujalo aj The legends. (Klamem, zaujalo ma všetko, len som si musela vybrať, na čo uprednostním ten kúsok voľného času, ktorý mám) :D

    Všetko dobré do nového roka! :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V Pillow Book by sa mala objaviť aj Bai Qian, Si Ming a 16. žiak, ktorý však už ale nebude hrať sám seba, takže to bude úplne skvelé! Už len nech sa objaví ten dátum premiéry.
      Ja ťa chápem, nejde si vybrať. Ono toho vyjde zas tak neskutočne veľa tento rok, že je jasné, že sa to nedá všetko odsledovať a to sa bavíme len o Číne popritom. :D
      Taktiež ti želám len to dobré do nového roka! :)

      Odstrániť
  3. Ahojky chci se zeptat zda budes prekladat i Pillow Book? Myslim tim az vyjde pac ho desne zeru,diky predem za info

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, určite áno. Ja som týmto seriálom dosť posadnutá a 2. sériu si s Dilmurat proste nenechám ujsť ani keby traktory padali. :D

      Odstrániť
  4. Dekuji miluji teses nejlepsi diky :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ahoj Chci se jenom zeptat jestli budou titulky k seriálu Zhaoyao (the legends) nebo jestli by jste mi někdo uměli poradit kde bych je našla. Moc děkuji za jakoukoliv odpověď

    OdpovedaťOdstrániť